21. 11. 2015

Francouze dojal ruský dárek - štěně Dobryňa

18. listopadu při zátahu na pařížském předměstí Saint-Denis francouzské speciální jednotky vtrhly do bytu, kde se ukrýval jeden z podezřelých v případě teroristických útoků v Paříži. Během operace byl zabit služební pes jménem Diesel.
Na tuto událost reagovalo obrovské množství uživatelů internetu, kteří spontánně spustili akci "Je Suis Chien ("Jsem pes.") a začali sbírat podpisy pod petici se žádostí udělit psovi posmrtně medaili za statečnost.


I ruské ministerstvo vnitra se rozhodlo vzdát Dieselovi hold na své stránce ve Facebooku. A aby přispělo ke zmírnění bolesti za jeho ztrátu, rozhodly se ruské speciální služby darovat svým kolegům ve Francii štěně policejního ovčáka. Jmenuje se Dobryňa na počest ruského pohádkového bohatýra Dobryni Nikitiče, který se stal "zosobněním síly, dobroty, statečnosti a nesobecké pomoci", uvádí se v prohlášení ministerstva. Rusko předá toto štěňátko Francii jako "gesto solidarity s francouzským národem a jeho policií v boji s terorismem".
 





Francouzští uživatelé internetu byli tímto gestem dojati a v síti letí poděkování.

"Jak krásný čin... Já jen nechápu, proč náš odvážný prezident (pro kterého jsem mimochodem hlasoval, aby nevybrali jiného) nevystoupil s oficiálním prohlášením, ve kterém by vyjádřil naše přátelské city k ruskému národu, který ztratil 20 milionů lidí v době druhé světové války," - napsal uživatel podepsaný jako Gros.

"Výborně, Rusové! Darovat zvířátko - to je krásný projev přátelství, a přitom ne jakékoli zvíře, ale nejvěrnějšího přítele člověka. Velmi mě poselství tohoto dárku
dojalo. Děkuji vám, ruští přátelé!" - děkoval Fred.

Uživatel Luke83 připojil komentář se slovy: "Děkuji Rusku, je to velký národ, který má opravdového vůdce."
 
"Krásný a dojemný dárek. Díky Rusku, které dokázalo, že není zlomyslné," - napsala Michelle.

"Je to moc milé," - píše TandT. - "Ale doufám, že pejsek bude brát hodiny francouzštiny, aby zapadl do kolektivu."
 
"Díky těmto milým lidem jménem našeho statečného policisty, který ztratil statečného psa! Ale kdyby nám tak půjčili i svého prezidenta aspoň do roku 2017, aby nás vytáhl z toho, do čeho nás náš současný prezident dostal," - napsal uživatel s nikem Bbr.







(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

5 komentářů:

  1. Svitá na lepšie časy.. :-).
    A psík sa nebude učiť francôzsky, ale bude učiť francúzov po rusky. Haf, haf...
    BE

    OdpovědětVymazat
  2. to je krásnej projev soucitu a pochopení.. Myslím, že není potřeba cokoliv víc říkat- všechno je řečeno již nahoře v obsahu textu, včetně zmíněných čtenářů, kteří reagovaly..
    Já si myslim, že dar v podobě Dobryňa je maximum pro zmírnění bolesti ze ztráty Diesel..Nepochybuju o tom, že novej majitel je dojat asi víc, než kdokoliv..
    A taky si myslím, že Diesel si 100% zaslouží posmrtnou medaily cti, či medaily za statečnost..
    Nicméně nezapomenu taky říct, že sem se domníval, že psa berou psovodi hledat až po začištění sa zneškodnění bezprostředního nebezpečí.. ( ať už hledá drogy, bomby, cokoliv, a přítomnost osob pes vycítí na hony daleko,aby upozornil.. ) Pokud si představím, že zásahovka při vstupu do bytu měla sebou psa- snad asi i navolno, vyrazily dveře , tak pes samozřejmě vletěl do bytu , kde se pak strhne přestřelka.. Tak to asi není zrovna ideální postup.. To ten pes je pak zákonitě první, koho útočník uvidí :(
    Ale tím nechci nikoho vinit.. bohužel se to už stalo a doufejme, že Bobryňa bude mít před sebou dlouhej a úspěšnej život a že bude mít lásku a péči nepochybuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psovodi mají přesně stanovené a nacvičené postupy, takže představovat si, že pes neřízeně vlítne do bytu jako potřeštěný jorkšír, myslím neodpovídá situaci.
      Ale pokud jsem vyrozuměla z poněkud roztříštěných a kusých informací, pak tam došlo k nestandardní situaci, kdy fenka byla zabita při dálkovém odpálení nálože, kterou měla na těle připevněnou žena v onom bytě.
      Ale jak to bylo ve skutečnosti, se asi nedovíme, ostatně - co by se tím změnilo?

      Vymazat
  3. Pejsek sbližuje národy, a tak to je dobře.
    LadyAnn

    OdpovědětVymazat
  4. Iba sa hraju, ze im to dojalo. Stejne to neni pravda. Rusi vobec nedali ziadneho psa. Vsak Francuzi uz davnejsie prestali spolupracovat tkz. akcie dobrej vôly voci Rusom.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů