28. 1. 2015

Hlasování o GMO v europarlamentu - seznam Jidášů

Před pár dny proběhlo v evropském parlamentu hlasování o zákonu, který měl případně umožnit členským zemím se samostatně a bez hrozby sankcí rozhodovat, zda na svých územích povolí pěstování a chov geneticky upravených organismů. Bohužel nějakým "nedopatřením" výsledný schválený text vyšel v neprospěch suverenity jednotlivých států a naopak v prospěch připravovaných transatlantických dohod, které tak nějak nahrávají právě těm společnostem (většinou se sídly v USA - jak jinak), které geneticky upravované organismy vytvářejí a nevybíravým způsobem vnucují celému světu - právě i skrze europarlament.

Zde máte jména našich europoslanců, kteří se hlasování onoho, dovolím si tvrdit kriticky důležitého zákona, zúčastnili. Důvody, proč se zbytek českých europoslanců na hlasovací listině neobjevil, se mi hledat nechtělo.

Přidávám i kontakty, abyste mohli jak poděkovat těm, kteří opravdu kopou za své voliče, tak abyste mohli vznést dotaz Jidášům, proč kopou za zájmy společností ničící nejenom ekonomiky velkého množství zemí světa, ale i jejich půdu a zdraví jejich obyvatel - v tomto případě nás Slovanů.

Pro volili:
 
za ANO:  
Telička, Ježek, Charanzová, Dlabajová
(kontakty: pavel.telicka@europarl.europa.eu, petr.jezek@europarl.europa.eu, dita.charanzova@europarl.europa.eu, martina.dlabajova@europarl.europa.eu)

za TOP 09 a STAN:  
Niedermayer, Polčák, Štětina
(kontakty: ludek.niedermayer@europarl.europa.eu, stanislav.polcak@europarl.europa.eu, jaromir.stetina@europarl.europa.eu)

za ČSSD:  
Keller, Sehnalová, Poc, Poche
(kontakty: jan.keller@europarl.europa.eu, olga.sehnalova@europarl.europa.eu, pavel.poc@europarl.europa.eu, miroslav.poche@europarl.europa.eu)



za KDU-ČSL:  

Svoboda, Šojdrová, Zdechovský
(kontakty: pavel.svoboda@europarl.europa.eu, michaela.sojdrova@europarl.europa.eu, tomas.zdechovsky@europarl.europa.eu)




Proti volili

za KSČM:  
Konečná, Maštálka
(kontakty: katerina.konecna@europarl.europa.eu, jiri.mastalka@europarl.europa.eu)

za ODS:  

Tošenovský
(kontakty: evzen.tosenovsky@europarl.europa.eu)


za Strana svobodných občanů:  

Mach
(kontakty: petr.mach@europarl.europa.eu)






Zdrželi se:

Zahradil (ODS) 

(kontakty: jan.zahradil@europarl.europa.eu)



čerpáno z: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-%2f%2fEP%2f%2fNONSGML%2bPV%2b20150113%2bRES-RCV%2bDOC%2bPDF%2bV0%2f%2fCS&language=CS


aktualizace:

Shodou okolností včera vyšel na ruských stránkách http://politikus.ru/v-rossii/41814-gmo-v-rossii-zapretyat.html článek shrnující dění kolem GMO v Rusku. Jak možná mnozí zaregistrovali, vláda schválila návrh zákona na úplný zákaz GMO v oblasti rostlinné i živočišné výroby. Navrhuje se i zákaz dovozu všech výrobků, které by měly s GMO něco společného a to na základě monitoringu. Výjimka by měla platit pouze pro výzkumné účely.

Kromě toho návrh zákona zavádí kontrolní postupy pro uvolňování geneticky modifikovaných organismů do životního prostředí, jakož i postup pro sledování účinků na člověka a životní prostředí těchto organismů a produktů obsahujících GMO. Případní dovozci budou muset projít registrací.

Bezpečnost GMO by měl potvrdit pouze nezávislý a objektivní výzkum. Dnes jsou však v ověřování bezpečnosti GMO zainteresovány v drtivé většině společnosti, které se samy touto produkcí zabývají. 95 % GMO semen na světě patří výrobcům v USA.

Nezávislé studie přitom prokázaly nežádoucí účinky a zjevná zdravotní rizika u laboratorních savců. Projevily se změny v reprodukční funkci, onkologická onemocnění, změny velikosti těla, abnormalita chování.

Vlastní experiment v Rusku proběhl v letech 2008 - 2010 ve spolupráci s Severtsovým ústavem ekologie a evoluce. Jedna skupina křečků byla krmena GM-sójou, kontrolní skupina dostávala standardní krmivo. První skupina ve třetí generaci ztratila plodnost.  

Společnost se stejně jako kdekoli jinde rozdělila na dva tábory. Pěstitelé vyzdvihují odolnost modifikovaných rostlin vůči mrazu a vysoké výnosy. Rovněž tak slibované finanční náklady na osivo jsou téměř o polovinu nižší než u běžných osiv.

Asistent premiéra Ruska Gennadij Onišenko minulý týden v diskusích s vědci z Ruské akademie věd připomenul, co bylo například důsledkem americké snahy bojovat proti úniku ropy v Mexickém zálivu: "Vědci vytvořili speciálního mikroba, který se krmí ropou, mikrob však záhy začal útočit i na delfíny. Proto nedělejme ukvapená rozhodnutí, tuto otázku je třeba důkladně prověřit,"- řekl bývalý šéf Rospotrebnadzor.




(©)2015 myslenkyocemkoli.blogspot.com
Článek je povoleno publikovat v celé a nezměněné podobě s uvedením zdroje.

7 komentářů:

  1. Ty jsi, Michale, někomu psal? M.

    OdpovědětVymazat
  2. http://www.prvnizpravy.cz/zpravy/politika/konecna-ep-schvalil-chybny-text-o-gmo-ktery-obcany-neochrani/

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem, přátelé, každému z "jidášů" zvášť odeslal e-mail s prosbou o vysvětlení, proč hlasovali pro novelu zákona o GMO. Sešlo se mi do 24 hodin 6 odpovědí (z 14 možných, což považuji za úspěch). Sem kopíruji odpověď europoslance Svobody (za KDU-ČSL), která více méně shrnuje myšlenky ostatních:"Dosud bylo možno udělit povolení pro pěstování GMO plodin pro celou EU bez ohledu na vůli jednotlivých členských států, takže přijetím novely směrnice dochází v oblasti GMO k evidentnímu posílení pozice členských států. Hranici toho, jakým směrem se bude ubírat další vývoj pěstování GMO, tedy nebudou určovat centrálně orgány EU, ale bude ji mít každý členský stát ve své moci." Pokud je to pravda, bylo by dobré, aby si autor tohoto článku nejprve ověřil fakta, než začne strašit. MUF

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za ověření :) aneb nic není tak horké, jak se uvaří

      Vymazat
    2. Anonyme,
      ono je potřeba to domyslet do důsledků. Schválená podoba novely totiž nechává dost nebezpečné mezery v případě uplatňování zákona v praxi. Byla z něj například - kromě jiného - vypuštěna původně navrhovaná právní zodpovědnost případného pěstitele za následky znečištění okolí jeho farmy GMO rozsevem. A nevěřím, že se tak stalo náhodou!! Jak by se vám například líbilo, kdyby vaši vymazlenou biozahrádku zničil soused a byl přitom právně nepostihnutelný? Je to přece tzv. "poškozování cizí věci", které je jinak trestné - a v tomto případě by nebylo? Defakto je to podle mého názoru legalizovaný útok na zdraví a životy lidí.
      A vůbec nechci domyslet, co by se dělo v případě schválení TTIP.
      Poslanci, kteří novelu odmítli podpořit, tak učinili kvůli její nedokonalosti umožňující, aby zas různí vykukové na nás dělali dlouhý nos. S takovými zákonnými nedodělky máme přece za uplynulých dvacet let hodně smutných zkušeností a už bychom se snad neměli nechávat zblbnout.

      Vymazat
  4. Ahoj tak jsem obeslal také některé poslance, přičemž mne uplně uchvátila odpověď pana Poce, který si zřejmě ani nepřečetl můj email, a rovnou mne zařadil mezi podporovatele GMO a nakopíroval mi do emailu nějaká předpřipravený text. Celé je to dlouhé, ale kdo má zájem tak mu to pro posouzení přepošlu.Dejte email do diskuze. Jinak z 14 oslovených mi kupodivu jakž takž alespoň odpověděli: Polčák, Ciesler, Zdechovský, Telička. Budiž jim to ke cti. Pro ostatní jsme jenom lejno v trávě.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů