19. 9. 2013

Co vám možná uniklo v dění kolem Sýrie



(31. července 2013)

Saudové vyhrožují Rusům teroristickým činem


Šedá eminence nadnárodního korporátního fašismu, "kníže" Bandár bin Sultan, šéf tajné služby saudské absolutistické monarchie, byl přijat Vladimírem Putinem, aby si, s plnou podporou USA koupil ruskou náklonnost ve více než dvouletém útoku na syrskou suverenitu, kterého finálním motivem pro Saúdy je ovládnutí ropných nalezišť v oblasti a vyšachování svého největšího konkurenta, Íránu, ze hry. Za ruskou spolupráci údajně slíbil zachovat Rusku v Sýrii námořní základnu a zkoušel Putina nalákat na rozsáhlé tajné ropné dohody i na slib, že zabezpečí ruské plynové kontrakty, pokud zanechá podpory Asadově vládě.
Ve svém diplomatickém úsilí však Bandár údajně neopomenul zároveň vyhrožovat Rusům útoky na Zimní olympijské hry v Soči, které mají provádět hordy čečenských teroristů financovaných a vyzbrojovaných právě saudskou tajnou službou. Podobné narážky již byly zaznamenány při setkání Putin - Netanyahu (14. května 2013) a Putin - Obama (17. června 2013).
Bandár byl Vladimírem Putinem vypoklonkován. Rusko se zjevně nehodlá nechat vtáhnout do špinavých zpravodajských her knížete Bandára a jeho kontrolorů zpoza Atlantiku.

__________________________________________________________________________

(3. září 3013)


novinky.cz:
Izrael a USA otestovaly ve Středozemním moři novou raketu
Americká armáda společně s izraelskou v úterý ve Středozemním moři podnikly společný raketový test. Oznámily to poté, co Rusko upozornilo na odpálení dvou balistických objektů ve východním Středomoří. Izraelský server Ynet posléze potvrdil, že se jednalo o test poslední verze izraelského protivzdušného systému Štít. (celý článek http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/312257-izrael-a-usa-otestovaly-ve-stredozemnim-mori-novou-raketu.html

www.zvedavec.org:
Agrese skončila v okamžiku vypálení dvou balistických raket
Dobře informovaný diplomatický zdroj novinám As-Safir řekl, že „americká válka proti Sýrii začala a skončila ve chvíli, kdy byly odpáleny dvě balistické rakety. Tyto dvě rakety odpálily americké jednotky ze základny NATO ve Španělsku a okamžitě byly detekovány ruskými radary a konfrontovány ruskými obrannými systémy, takže jedna z nich vybuchla ve vzduchu a druhá se odchýlila nad moře“.
Následovaly zmatečné informace, kdy Rusko incident potvrdilo a Izrael popíral svou účast, dokud nebylo po několika hodinách vydáno Izraelem prohlášení, ve kterém uvedl, že rakety byly odpáleny v kontextu společného izraelsko-amerického cvičení a že spadly do moře, a že nesouvisely se syrskou krizí.
Prohlášení vydané ruským ministerstvem obrany, ve kterém bylo detekování dvou balistických raket odpálených na Střední východ zmíněno, záměrně vynechalo dvě věci: tou první bylo místo, ze kterého byly odpáleny, a tou druhou jejich sundání. Proč? Protože v tu chvíli byla zahájena přímá vojenská operace, šéf ruské tajné služby kontaktoval americkou rozvědku a informoval ji, že „zasažení Damašku bude znamenat zasažení Moskvy“, a že výraz „dvě sundané rakety“ jsme z prohlášení odstranili, abychom zachovali bilaterální vztahy a vyhnuli se eskalaci. Proto musíte okamžitě přehodnotit svoji politiku, přístup a záměry u syrské krize, neboť si musíte být jisti, že nemůžete eliminovat naši přítomnost ve Středomoří“.
Tato neoznámená přímá konfrontace mezi Moskvou a Washingtonem zvýšila zmatenost Obamovy vlády a jistotu, že ruská strana je připravena jednat u Sýrie až do konce, a že USA nemají ze své slepé uličky jinou cestu ven, než prostřednictvím ruské iniciativy, která by Americe zachránila tvář…
Zdroj dále uvedl, že „po americko-ruské raketové konfrontaci měla Moskva v úmyslu navýšit počet svých vojenských expertů v Rusku a navýšit své vojenské jednotky a počet torpédoborců, aby posílila svoji vojenskou přítomnost ve Středomoří. Stanovila také čas oznámení své iniciativy u zastavení agrese proti Sýrii po summitu G20, poté, co připraví zákulisní scénu na pozadí summitu, po kterém následovaly dvě návštěvy, íránského ministra zahraničí Husseina Amir Abdul Lahyana a syrského ministra zahraničí Walida Al-Moallema, kde bylo s ruskou stranou dojednáno východisko, a jeho součástí bylo oznámení Sýrie, že souhlasí s ruskou iniciativou týkající se předání syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu a příprava na připojení se Sýrie ke smlouvě o jejich nešíření.

___________________________________________________________________________

Obstrukce na černý způsob


Upřímně řečeno, to, v co se zvrhla diskuse v Kongresu o plánech Obamy pro Sýrii, je těžké nazvat seriózní diskusí. Dnešní slyšení na setkání zákonodárců s ministrem zahraničí Kerry se více podobalo hádce hašteřivých trhovců. Ti, kdo měl možnost to vše slyšet, se mohou pochlubit řídkým štěstím. Tak tvrdé výroky se tam neslyší každý den. Došlo to tak daleko, že Kerryho jednoduše nenechávali domluvit a neustále ho přerušovali a kritizovali. Budilo to dojem, že pokud by ho kongresmeni mohli polít olejem a vyválet v peří, určitě by to udělali.
Samozřejmě, podle ústavy USA je prezident vrchním velitelem ozbrojených sil a nemusí se ptát nikoho na nic, ale v tomto případě by si na sebe Obama bral příliš. Brzy se bude obracet na Kongres o podporu pro další zvýšení limitu zadluženosti, a tady by republikáni udělali z Obamy obětního beránka. Určitě by prezidentu připomněli, že peníze jsou utraceny za válku, kterou nikdo nepodpořil. Musel by se zodpovídat sám.
Na pomoc přišel zavčasu přítel Vladimír s návrhem předání chemického arzenálu Sýrie pod mezinárodní kontrolu. Říkat je možné cokoliv, ale prezident Putin podal Obamovi pomocnou ruku, čímž, dá se říct, prakticky sundal Obamu ze šibenice, kam se vmanévroval sám, ke svému velkému údivu. Ty, kdo mu v tom "pomáhali", dodávajíce podvržené důkazy viny Asada, nyní čekají smutné časy.
Mimochodem, Američané se dozvěděli, že ruské lodě nejen odvážejí ruské občany ze Sýrie, ale ani na cestě tam nejsou prázdné. To je potvrzeno, nicméně jak to, že proti tomu americká strana nic nenamítá?
...
Na povrch vyplývají některé detaily rozhovoru Putina s Obamou na G20. Návrh předat syrské chemické zbraně pod kontrolu mezinárodního společenství byl iniciován právě Putinem zde, a Putin to už dnes neskrývá. Lavrov dělá skromného a říká, že to "naprosto není ruský návrh", ale je jasné, že zde jednoduše ruská strana zachraňuje Obamu, který takový obrat přivítal, ale když uslyšel, že na oplátku, jako faktor kontroly, Rusko vybaví Asada moderními prostředky protivzdušné obrany, to mu samozřejmě náladu nezvedlo. Jeho základním úkolem bylo odstranit Asada, a kdyby se Sýrie zbavila chemických zbraní, Obama by považoval úkol za splněný, ale když uslyšel, že výměnou se syrská obloha stane zákázanou zónou pro letadla NATO, kost se mu vzpříčila v krku.
Shrnuto, toto jen zhoršilo postavení USA a zobtížnilo úkol Pentagonu. Všechny risky Pentagonu byly dosud na zemi, to znamená, pokud američtí vojáci nevkročí na syrskou zem, chemické zbraně nehrají roli. Ale pokud Sýrie místo sarinu bude mít moderní protivzdušnou obranu, bude velmi riskantní i letecký útok. Fakticky Putin laskavě a něžně ochromil Obamu. Bez vzdušných náletů si nikdo americké vojáky do Sýrie posílat nedovolí. Další znamenitý Putinův "overštág"! Z jedné strany se zdá, že ustupuje, ale z druhé jeho protivník vidí, že jeho situace se jen zhoršila.
Pentagonu nezbývalo nic jiného, než souhlasit s návrhem Ruska. Nyní bude následovat rozbor situace, je však nabíledni, že Putin chemické zbraně Američanům do rukou nedovolí dát už proto, že by se v ten moment objevily další provokace s "použítím chemických zbraní Asadem", a celá šaráda by začala nanovo.


Bez zajímavosti není ani skutečnost, že povstalci dlouhodobě okupují oblast kolem obrovského umělého jezera Assad na řece Eufratu na severu Sýrie a vládní vojska zde uskutečnila opakované vzdušné nálety. V souvislosti s tím se objevily neověřené zvěsti o plánech zničení hráze (60 m výška, 4,5 km délka), což by způsobilo ekologickou katastrofu nepředstavitelných rozměrů, jež by zasáhla celé povodí Eufratu až k moři.

A když už je řeč o vodě…
Sýrii už čtvrtým rokem sužuje katastrofální sucho, které decimuje národní hospodářství stejně úspěšně jako občanská válka. Podobné, sice krátší, ale stejně zničující sucho způsobilo v nedávné době obrovské ztráty na sklizni obilí v centrálním Rusku. Zlí jazykové mluví o nějakém „zlobivém“ satelitu, se kterým ale prý udělali krátký proces… :-)

10 komentářů:

  1. Vlabi,
    bravurní práce!
    Tak snad té situaci kolem Sírie začnu díky Tobě i rozumět (masmédia nesleduji a v ostatních sdělovacích kanálech je mnoho rozkolů)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Michale,
      to si teda fandíš! Pro jistotu ti přece jen nabízím jednoduchého průvodce:

      - Írán podporuje syrského prezidenta Asada.
      - Státy Perského zálivu jsou proti Asadovi!
      - Asad je proti Muslimskému bratrstvu.
      - Muslimské bratrstvo a Barack Obama jsou proti generálu Sisímu (nynější vůdce Egypta, který nahradil Mursího).
      - Avšak státy Perského zálivu podporují Sisího! To tedy znamená, že jsou proti Muslimskému bratrstvu!
      - Írán podporuje Hamas, ale Hamas podporuje Muslimské bratrstvo!
      - Obama podporuje Muslimské bratrstvo, ale Hamas je zásadně proti Americe!
      - Státy Perského zálivu jsou pro-americké. Ale Turecko je se státy Perského zálivu proti Asadovi;
      - avšak Turecko podporuje Muslimské bratrstvo proti generálu Sisímu.
      - A generála Sisího podporují státy Perského zálivu!
      Vítej na Blízkém východě! :-)))

      http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2618-strucny-pruvodce-na-blizkem-vychode

      Vymazat
    2. To bylo obrazně myšleno :-)
      Ono, a teď se na mě nikdo nezlobte, všechny zúčastněné osoby a to včetně Putina, beru jako figurky jedoucí podle scénáře. K čemu přesně má ten scénář být nevím, ale čistou hru mající za cíl dobro většiny nevěřím nikomu z nich. Ale budu rád, když v budoucnu zjistím, že jsem se mýlil.
      V čem se daná situace liší od situací z dob tzv. studené války a z jakýchkoli dob před ní (nikdy to nedopadlo v prospěch většiny!)? Stále kluci ukazují, kdo má za zády větší hůl. Jen jsou to mnohem sofistikovanější hole, než před pár desetiletími. Nic víc. Princip, který nezabral nikdy v historii, je stále tentýž. Proč zrovna teď by tomu mělo být jinak?

      Vymazat
  2. Tohle je teprv guláš, také se snažím o rozluštění:))))) http://wertyzreport.com/, tady je také hodně zpráv, ale dost se mi to taky plete:)))AHOJ IVA

    OdpovědětVymazat
  3. No,
    jestli tohle je jednoduchej průvodce situací, jak asi vypadá skutečnost? Já jsem se tedy ztratil už po třetím řádku. Ale spoléhám na to, že zcela jasnej a zřetelnej raport o situaci kolem Syrie mě objasní moje žena po večerním zhlédnutí zpráv na ČT. Matěj

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhodne to Barack tlaci do vojny,a Putin sa snazi aby sa do toho nik nemiesal(iked je kazdemu jasne ze Asadovi dodava zbrane a iste su tam i rusky poradcovia) Co teda ako hovoril Michal znamena ze ani jednemu nejde o ludi ale len o moc.. Takze ja si nevyberam stranu,ale to co je pre mna podstatne..aby tam nebola vojna. Keby im ozaj zalezalo na ludoch tam tak urobia take embargo,ze dnu sa okrem zakladneho jedla a liekov nedostane ani prd...a to by ich bojvat prestalo bavit zachvylku:-) Ale to by sa muselo stat hned na zaciatku konfliktu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mailo,
      obávám se, že situace není tak jednoduchá. Kdyby Američani neměli lufta z ruských S-300, které zajišťují syrskou vzdušnou obranu (což je všeobecně známo), Sýrie už by byla na maděru. A to, že současná plánovaná agrese je jakoby řešením vnitřní občanské války, která tu běží už víc jak dva roky, je známý fígl elit na principu "rozděl a panuj": stejně přece nejdříve rozdmýchaly vnitřní nepokoje třeba v Iráku, Afganistánu, Libyi, předtím třeba v Jugoslávii, nyní v Egyptě atd., aby pak JAKO mohli zachraňovat obyvatelstvo "humanitárním bombardováním", zemi uvést do totálního chaosu a pak ji v podstatě kolonizovat.
      I u nás je pomalu a nenápadně podobný plán rozjížděn - rozeštvat lidi proti sobě, aby se začali mlátit. A obávám se, že embargo tomu nezabrání...

      Vymazat
    2. Ale zabranilo by..ziadne zbrane ani strelivo by sa tam nedostali,a tiez nik kto nieje povodom zo Sirie a chcel by tam ist bojovat...atd.bolo by to aspon ciastocne riesenie ked uz sa chce niekto do toho montovat. Je to podla mna jedine skutocne(pre ludi co tam ziju)mierove riesenie.Tada ak by to chceli riesit a nie tam ist robit bordel.A az dostrielaju ludia co tam ziju si uz ostatne vyriesia samy.

      Vymazat
    3. Mailo,
      problém je v tom "by" - "kdyby", "tak by"...
      Zbraně v Sýrii už jsou, jsou tam i ti, kdo je používají. Tady není možnost přemýšlet nad tím, co by se bylo bývalo dalo udělat, protože podmínky pro realizaci takových počinů už dávno pominuly. Zbraně, střelivo ani ty, co dělají bordel, nejde jen tak vyzmizíkovat. Dnes není jiná možnost, než řešit stávající stav. Ale můžeme se z něj pro příště poučit.

      Vymazat
  5. Jo,
    dostanu přes hubu, vyhodnotím a vrátím, pokud se dotyčnej z důvodu mýho dost dlouhýho vedení zatím nevytratí. Nebo vyhodnotím a nevrátím. Ale vrátí se možná on, a dá mi ještě jednu! Matěj

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů